ОПІШНЕ. ПРЕМІЯ ГОВОРУНІВ 2018

26 вересня Національний музей-заповідник українського гончарства урочисто відкрив у Галереї монументальної глиняної скульптури мистецький проект «Перевтілення. Пробудження. Новий початок» цьогорічного лауреата Премії – художника-кераміста В’ячеслава Пасинка (Вячеслав Пасынок) (Харків).

Молодий мистець – студент Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Захопившись концептуальним дизайном, він знайшов своє найповніше творче вираження в глині. Про це впевнено засвідчують цікаві декоративні глиняні твори й нинішній грантовий проект – другий монументальний твір у доробку кераміста.

Ідея роботи – світоглядна думка самого автора. За його задумом, це – зображення своєрідного духовного катарсису кожної людини: «Композиція втілює момент очищення, який, можливо, ніколи не повториться. Це ніби мить народження, іноді болюча, утілена у грубій чорній глибі, яка давить на світле пробудження. Різні за розміром глиняні блоки, що немовби виростають з землі, символізують соціум, у якому кожен, незалежно від віку, має порок, але й надію на очищення».

В’ячеслава Пасинка було обрано переможцем конкурсного етапу в травні 2018 року. Творчу ідею, відзначену Грантом, він утілив у глині впродовж серпня–вересня на базі Музею гончарства. Нині мистця приїхали привітати батьки, друзі, а також наставники Академії: декан Факультету дизайну середовища Вікторія Бондаренко та викладач, художник-кераміст Володимир Шаповалов.

Творчу нагороду керамісту вручила минулорічна володарка Гранту, художник-кераміст Ольга Плоха (Olga Orlenko-Plokha). Завісу найцікавішого етапу – виготовлення проекту – відкрив для гостей фільм, відзнятий студією «Відродження» Музею-заповідника.

Третій рік поспіль Міжнародна грантова премія Говорунів відкриває світу нові мистецькі імена, ставши для молодих керамістів вагомою підкореною вершиною й стартом для нових творчих обріїв.

Репортаж надано: Жанна Невкрита,інформаційна служба Національного музею-заповідника українського гончарства.
Фото Тараса Пошивайла