59

29 липня рівно о 16:59 в муніципальній галереї відбулося відкриття «Проекту 59». Який презентувала художниця-концептуаліст Ірина Данилова.

Ірина народилась та навчалась в Харкові; в нашому ж місті закінчила Художньо-промисловий інститут. Наразі мисткиня проживає у США, у Нью-Йорку, де і виникла творча ідея проекту. Спочатку варто відмітити, що «Проект 59» складається з багатьох різних проектів, далеко не всі з яких були представлені на виставці. Як зазначає сама авторка, коли вона навчалася вже в Америці, вона мала зробити творче завдання. Рік був 1995, тож художниця вирішила поміняти місцями останні цифри – так і вийшло 59. «Це був жартівливий проект, який мав протривати лише рік, але він триває й досі, тобто вже 20 років. До Харкова я привезла свої малюнки міст, це великий проект, який почався в 2009 році», - каже художниця. Ці роботи розташувалися на першому поверсі галереї: контури 59-ти на маршрутах у різних містах. Є навіть наш Харків. «Це візуальне дослідження. Насправді малюю не я, а міста малюють самі ці лінії. В кожне місто я вношу імідж цих чисел».

Ірина розповідає, що пов’язує з проектом майже все, що робить. Вона може їздити зі швидкістю 59 км на добу, що було неодноразово знято і представлено на виставці в якості серії фотографій спідометру. Або поринути у воду на глибину 59 метрів, заради експерименту. Ця інсталяція також є в експозиції. Художниця готує кожні 59 днів якісь нові страви. І це ще далеко не все. Далі мова дійшла до проекту «Форма і зміст і кількість». «Я не проходжу повз 59-ти, в цьому беруть участь мої діти, мої онуки, друзі ті інші». Саме вони допомогли їй зібрати 59 фотографій з різних місць, де присутня цифра.

Цікавою виявилася історія також про «59 петель». «Ця робота присвячується першій дружині мого чоловіка. Вона померла від раку. Коли я зайшла до будинку, то побачила, що в неї була колекція вовни. І ось це вийшло в таку роботу». Шарф з 59-ти кольорів. Не меншої уваги заслуговує проект «Шлюб», який Ірина зробила разом зі своїм чоловіком. Це фото 59 наречених. Останньою стала вона сама.

Тему нарцисизму художниця висвітлила в інсталяції, зробленій з 59 автопортретів, намальованих без зупинки. «Я малювала весь день з 11-ї ранку і не викидала нічого, тобто це навіть невідібрані малюнки, а такі які вийшли». Як зазначалося, у проекті може приймати участь будь хто, таким чином також вийшла цікава робота з фотографій, які автору надсилають звідусіль люди.

7 серпня о 7 вечора відбудеться показ короткометражних відео робіт художниці.


Текст: Віторія Дубова