ХАРКІВСЬКІ СКУЛЬПТУРИ ОТРИМАЮТЬ ДРУГИЙ ШАНС

Ще наприкінці сорокових років минулого століття у Харкові біля колишнього «Гірничого технікуму» встановили дві скульптури шахтарів. Але час змінився, технікум перетворився на комп`ютерно-технологічний коледж, а кам’яні хлопчик з дівчиною так і стоять. Творчі харків’яни у рамках проекту «Мансарда Єрмілова-Косарєва» вирішили створити конкурс на розпис вуличної скульптури.

«Ідея виникла у директора Харківського комп`ютерно-технологічного коледжу Едуарда Рубіна, - каже Анна Чирва (ініціатор заходу), – До цього у активістів академії мистецтв подібного досвіду не було. Акція з розпису націлена на облагородження міського простору. Вона проходить в рамках мансарди, метою якої є створення арт-простіру. Організатори довідалися, що скульптури на той час тиражувалися, а тому зараз не несуть ніякої інформативної чи історичної цінності. Але у соціальних мережах все ж таки виникла суперечка, чи не є це вандалізмом. Варіанти було два: або демонтаж скульптур або реставрація. Саме тому організатори прийняли рішення зробити розпис «шахтарів». «Звичайно, важко зараз сказати, як саме це буде виглядати. Ми бажаємо отримати художній продукт.»- розповідає Анна.

«Приймати участь можуть всі бажаючі. Ми запрошуємо дизайнерів, скульпторів, художників, архітекторів. Та навіть творчі особистості, які не мають професійної освіти. Для нас головне – ідея. Цікаво, що ще до початку проекту вже були подані заявки. Хоча найбільша активність мабуть прийдеться на кінець серпня, початок вересня». Як зазначила організатор, окрім учасників над проектом працюватиме випускник ХДАДМ, скульптор Олександр Шамрай (його роботи вже прикрашають міські вулиці) та експерти, чиї імена будуть оприлюднені найближчім часом.

У відповідь на питання про вимоги до робіт та принцип відбору учасників, Анна виділила один найголовніший критерій – роботи повинні бути виконані по мотивам творчості Василя Єрмілова. «Зрозуміло, що усі варіанти будуть опрацьовуватися професійними художниками та скульпторами. Можливо ми взагалі відмовимося від розпису самої скульптури, а розпишемо наприклад лише п’єдестал. Або, через те, що це коледж сучасних технологій, надійшла пропозиція додати невеликі колажі з якихось технічних деталей. Також пропонувалося зробити надписи. Тож варіантів доповнення безліч».

Відбір учасників буде проводити спеціальне журі. Усі роботи будуть оприлюднені в соціальних мережах. Але організатори ще не вирішили, чи робити голосування між аудиторією, чи лишити все на розсуд професіоналів, але так чи інакше думка суспільства буде враховуватися. Відомо, що Едуард Рубін пропонував зробити виставку витворів усіх учасників у холі коледжу. Як зазначила Анна Чирва проект стартував сьомого липня і до дев’ятого вересня усі бажаючі можуть презентувати свої проекти.

Текст: Віторія Дубова