VI МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "ПАМ'ЯТКООХОРОННІ ТРАДИЦІЇ СЛОБОЖАНЩИНИ"

24-25 вересня 2015 р. в межах відзначення Днів Європейської Спадщини, за підтримки Департаменту культури і туризму ХОДА та Харківського науково-методичного центру охорони культурної спадщини, відбулась Шоста міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Пам’яткоохоронні традиції Слобожанщини», присвячена 225-річчю від дня народження П.П. Гулака-Артемовського (1790-1865)

Вже традиційно викладачі та студенти Харківської державної академії дизайну і мистетцв виступили на засіданні секції "Українознавча спадщина: мовознавство, літературознавство, мистецтвознавство" (керівник секції - доцент кафедри українознавства ХДАДМ - Щербина Е.Б.). Окрім наукових доповідей на засіданні секції відбулась презентація книги віршів Л. Костенко в перекладі англійською, що була виконана студентами Академії 4 курсу спеціалізації "Графічний дизайн".







В рамках конференції також відбувся круглий стіл "Монтументальний живопис Харкова в світлі закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки". Із доповідю, присвяченою проблемі долі розписів Є. Лансере в колишньому будинку залізничників, виступили Н.В. Мархайчук (зав. кафедри українознавства ХДАДМ, канд. мистецтвознавства, провідний науковий співробітник відділу Зводу пам'яток Науково-методичного центру охорони культурної спадщини) та В.В. Шуліка (канд. мистецтвознавства, доцент, докторант ХДАДМ). Темою виступу В.Д. Путятніна стала "Пам'ятки радянського періоду і закон про декомунізацію".

Результатами активного обговорення стала резолюція круглого столу із наступними пунктами:

1. Відповідно до чинного законодавства запропонувати створити в Харкові Парк-музей тоталітарної доби, куди перенести пам’ятки, що мають художню цінність.
2. Створити експертну групу, до якої мають увійти провідні фахівці різних галузей (історики, мистецтвознавці, культурологи, пам’яткоохоронці, краєзнавці), задля проведення об’єктивної фахової оцінки пам’яток монументального мистецтва, що підлягають музеєфікації.
3. Результати експертизи виносити на громадське обговорення із висвітленням ЗМІ.
4. Запропонувати розширення дії пам’яткоохоронного законодавства на об’єкти монументального живопису (вітраж, стінописи, фрески тощо).
5. Скласти перелік об’єктів монументального живопису Харкова, що складають художню цінність та рекомендувати їх занесення до Державного охоронного реєстру.
6. Направити керівництву Південної залізниці лист-клопотання про неможливість демонтажу (та їх знищення) стінописів Є. Лансере «Крим» та «Кавказ», оскільки вони мають художню цінність та знаходяться на розгляді пам’яткоохоронної експертної групи, яка готує документи щодо їх включення до Державного реєстру.