ВИСТАВКА СКУЛЬПТУРИ «ВІНЕГРЕТ» ЗА УЧАСТЮ
ВИКЛАДАЧІВ, СТУДЕНТІВ ТА ВИПУСКНИКІВ ХДАДМ

11 лютого 2020 року виявилося особливим і для харківського скульптурного руху, і для спільноти Харківської державної академії дизайну і мистецтв (викладачів, студентів, та випускників академії минулих років): відбулося відкриття виставки сучасної скульптури «Вінегрет» в художній галереї
ім. Генріха Семирадського в м. Харкові.

Ідея проєкту належить доценту кафедри скульптури ХДАДМ, скульптору Олександру Рідному, і полягає в об’єднанні творчого потенціалу саме скульпторів для активізації скульптурного руху в Харкові.

Організатори та понад 50 учасників позиціонували цей проєкт як «колективний перфоманс». Присутні настільки були вражені різноманітністю та оригінальністю робіт, що перетворили «колективний перфоманс» на «колективний гепенінг». А сила маленького простору художньої галереї створила умови для живого спілкування.

Щоб надати події буттєвого сенсу, підтримати мистецьку активність скульпторів та подальшу мотивацію митців, студентів, усіх не байдужих до скульптури, організатори влаштували невеличкий конкурс серед учасників. Журі конкурсу віддало перевагу:

Тетяні Альбіцькій-Костомаровій, випускниці ХДАДМ, за роботу «Спас». До речі, дипломна робота мисткині прикрашає перший поверх головного корпусу ХДАДМ;
Олександру Демченку, скульптору, старшому викладачеві кафедри скульптури ХДАДМ, за роботу «Мандрівник»;
Не залишилися поза увагою журі та нагородженням і робота студента 5 курсу спеціалізації «Станкова та монументальна скульптура» Ельвіна Мамедова «Хаос» та робота «Хлібець» Белли Логочової, викладача кафедри «Візуальні практики».

Людмила Рубаненко, представник журі, зауважила, що результати конкурсу віддзеркалюють час та психологічну ауру, в яких ми всі знаходимось. Теми робіт переможців навіяні сьогоденням та його проблемами.

У рамках виставки також заплановано круглий стіл для обговорення подальших перспектив перетворення ідеї на більш масштабний проєкт та авторська екскурсія для кращого сприйняття робіт.

Бажаємо організаторам та учасникам нових ідей, проектів, масштабних акцій!
Фото: Олена Сарженко