ВИСТАВКА ПЛАКАТІВ ПРО ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ
У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

З 20 березня до 17 квітня у приміщенні Чорнобильської історичної майстерні Національного університету цивільного захисту України (НУЦЗУ) проходить виставка дипломних проектів студентів ХДАДМ, присвячених культурі безпеки.

У своїх роботах студенти наочно зобразили правила поведінки у випадку виявлення вибухових пристроїв, правила безпечної поведінки у публічних місцях, дії людини під час паніки у натовпі, інформацію про те, як підготувати житло на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

Ідея проектів, які виконані в оригінальній формі коміксів, полягає у візуалізації актуальних видів поведінки і прийомів безпеки, призначених для молодіжної аудиторії. Всі напрацювання можуть бути виконані у вигляді окремих брошур, які легко виготовити самостійно. У простій та зрозумілій формі людям дають рекомендації про необхідні дії у разі виникнення різних загроз, також у легкій для сприйняття формі коміксів, плакатів і міні-брошур була представлена інформація про те, як повинна діяти людина в умовах виникнення надзвичайної ситуації.

На думку курсантів і викладачів НУЦЗУ, це сучасна і перспективна форма популяризації необхідних знань серед населення. Організаторами заходів з культури безпеки вже складено план-графік відвідування харківськими школярами, студентами та громадськістю тематичної виставки і запропоновано курсантам та викладачам НУЦЗУ взяти безпосередню участь у проведенні занять з питань культури безпеки.

Науковий керівник проекту «Культура безпеки» з популяризації методів громадської безпеки професор кафедри графічного дизайну ХДАДМ Олег Векленко разом із фахівцями НУЦЗУ планує затвердити перелік тем дипломних проектів з культури безпеки для випускників академії дизайну і мистецтв.

Наразі науковці університету ДСНС дають психологічну експертизу малюнкам, коміксам і текстам з питань культури безпеки, які супроводжуватимуть графічну складову у міні-брошурах.

(За матеріалами Національного університету цивільного захисту України)