ПРОСТІР ЛІТЕР — GRANSHAN — PANGRAM

Міжнародна шрифтова конференція GRANSHAN проводиться щорічно з 2012 року, але вперше — в Україні . Цього року подія відбулась у партнерстві з V Міжнародним фестивалем шрифту та каліграфії «Простір літер» (9–11 серпня, Луцьк).

Головну тему конференції цього року — проблеми розвитку кириличної системи писемності, запропонував засновник конкурсу Granshan Едик Габузян, який бачить певні проблеми у становленні сучасних українських знаків та закликає шрифтову спільноту до її обговорення. На конференцію запрошено спікерів з Німеччини, Болгарії, Білорусі, Греції, Польщі, Вірменії, Литви та України.

Доцент кафедри графічного дизайну ХДАДМ Іваненко Тетяна Олександрівна виступила з доповіддю про розвиток шрифтової освіти на прикладі Міжнародного студентського конкурсу Pangram, який цього року також є партнером фестивалю "Простір літер". Фестиваль дає можливість долучитися усім бажаючим до магічного світу каліграфії, летерингу, шрифтового дизайну шляхом участі у творчих акціях, майстер-класах, спілкуванні з видатними майстрами шрифтової справи України та інших країн.

Подією фестивалю стало відкриття трьох виставок: роботи польських шрифтарів з Познані, шрифтові презентації конкурсу нелатинського шрифту Granshan, а також підсумкова виставка конкурсу Pangram за три роки.

У дружній атмосфері пройшло обговорення та узгодження української термінології серед теоретиків і практиків шрифтового дизайну.