КУРАТОРСЬКИЙ ПРОЕКТ ЄВГЕНА КОТЛЯРА
«АВТОПОРТРЕТ З ЯБЛУКОМ. САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ МІФУ»

25 жовтня 2019 року у галереї лабораторії мистецтвознавства Харківської державної академії дизайну і мистецтв стартувала пересувна художня виставка жіночого автопортрету під назвою «Автопортрет з яблуком. Самопрезентація міфу». Вона об'єднала творчість двадцяти чотирьох мисткинь, вихованок кафедри монументального живопису ХДАДМ різних поколінь, серед яких Балабуха Юлія, Білецька Вікторія, Борисова Марія, Галкіна Анастасія, Демиденко Марина, Денисова Дар'я, Довгалюк Марія, Зуб Катерина, Кругляк-Дрига Анна, Ландіна Юлія, Лахматова Анна, Литвин Тетяна, Ляшенко-Тарасовець Марина, Молдаван Анастасія, Осока Юлія, Перепелиця Катерина, Погребняк Євгенія, Саєнко Тетяна, Сімонова Альона, Стаценко Таїсія, Сьянова Світлана, Фринтов (Євдошенко) Тетяна, Худякова Анастасія, Шматова Ірина.

За словами куратора цього проекту, професора кафедри монументального живопису Євгена Котляра, основна мета цієї акції полягає у підтримці молодого українського мистецтва, сприянні його розвитку в українському та зарубіжному культурному просторі, об'єднанні мистців та їх спрямуванні на реалізацію творчого потенціалу в сучасному актуальному проекті.

Тематика проекту стосується одного з центральних сюжетів світового мистецтва. Образ яблука пов'язав червоною ниткою кругообіг людського буття від біблійної ідилії в Едемі, гріхопадіння та вигнання з Раю до прагнення знов увійти до Райської обителі. Упродовж століть цей символ у різних сюжетах і втіленнях, таких, як "Адам та Єва", "Мадонна з немовлям", "Оголена з яблуком", "Дівчинка з фруктом" і численних автопортретах надихав мистців на пошуки відповіді про суть цього міфу, сенс земного шляху, взаємини чоловічого й жіночого, дослідження жіночої природи та ґендеру. Яблуко уособлювало коло життя, його спокуси та розчарування, тонку межу між дозволеним і забороненим, філософію людини та людства. В автопортретах мистців мотив з яблуком розкривав тему вічності та швидкоплинності, а також особистий екзистенційний досвід. Як відгукується цей стародавній сюжет у людській свідомості та творчості наших сучасників? Відповідь на це питання бачимо у виставці харківських мисткинь. Цей проект-дослідження об'єднує індивідуальні творчі самопрезентації у колективний портрет сучасної Єви з численними таємницями її духовного, емоційного та соціального життя.

До відкриття виставки був підготовлений великий тираж буклетів та повнокольорового каталогу, який дає широке уявлення про розвиток цієї теми в мистецтві та презентацію кожної із мисткинь: творчу біографію, спогади та враження від навчання на кафедрі монументального живопису ХДАДМ, концепцію роботи, яка увійшла до виставки та репродукцію самого твору. Завдяки сумісним зусиллям куратора проекту та дизайнера Надії Величко цей проект отримав власне життя у форматі каталогу, який буде розіслано по головним бібліотекам України, провідним художнім музеям, галереям та вишам.

У виступах ректора ХДАДМ, академіка В.Я. Даниленка, керівника Східного регіонального науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України, під егідою якого просувається цей проект, а також проректора ХДАДМ з науково-дослідної роботи та міжнародної діяльності, професора О.В. Гончар, завідувача кафедри монументального живопису ХДАДМ, професора В.М. Носєнкова, завідувача кафедри теорії та історії мистецтва ХДАДМ, професора Л.Д. Соколюк, відомого художнього критика, доцента кафедри теорії та історії мистецтва А.Ю. Корнєва, а також численних учасниць проекту, які приїхали з різних міст, лунали щирі слова підтримки цієї ініціативи, її оригінальності та важливості для життя Академії і залучення до неї колишніх випускників, для популяризації фаху монументального мистецтва ХДАДМ, що дає міцну й універсальну підготовку художників, про якість проекту в цілому.

Після показу у Харкові виставка поїде до Національної академії мистецтв України у Києві, де 20 листопада о 15:00 відбудеться її друга презентація. З початку наступного року планується показати виставку у Черкасах, Винниці, Львові та інших містах України.

Проект організований Центром Сходознавства та кафедрою монументального живопису Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Проект здійснено за підтримки компанії СS Ltd. Компанія CS є найбільшим постачальником ІТ-рішень, високотехнологічного обладнання та послуг для фінансових компаній.

Бажаємо «яблучному» проектові гарної мистецької подорожі та оплесків на широких українських теренах!